La batalla de l’Ebre en còmic. José Bardasano al diari “La Rambla” (setembre- novembre de 1938)

El diari barceloní “La Rambla”, controlat en l’època de la Guerra Civil pel PSUC-Partit Socialista Unificat de Catalunya, publicà a la pàgina 4 de la contraportada entre el 27 de setembre i el 10 de novembre de 1938, una historieta dibuixada per José Bardasano, “La Batalla de l’Ebre”. El primer episodi portava el subtítol “Episodis de la nostra guerra d’independència, text de La Rambla. Dibuixos de Bardasano.”

José Bardasano Baos (Madrid, 1910-Madrid, 1979) fou il.lustrador, autor de còmics, cartellista i pintor madrileny casat amb la també artista Juana Francisca Rubio. Bardasano participà molt activament en seccions publicitàries del bàndol republicà en especial a través del seu taller “La Gallofa” de les Juventudes Socialistas Unificadas.

L’exili el portà al camp d’Argelers, traslladant-se després amb la seva familia a Mèxic, retornà a Espanya el 1960. En el 2011, a Salamanca i amb el títol “Bardasano en Guerra”, el Ministerio de Cultura organitzà una gran exposició de la seva vinculació amb la Guerra Civil espanyola. No hi ha pistes sobre la seva, probable, estada a Barcelona demostrada almenys per la seva col.laboració com a dibuixant al diari “La Rambla” i altres publicacions en la fase final de la Guerra.

Les seves vinyetes de “La Batalla de l’Ebre” son doncs contemporànies dels fets. La més cruenta batalla de la Guerra es desenvolupà entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938, en total 115 terribles dies on moriren tants homes, tropes a les que s’havien incorporat l’anomenada “lleva del biberó” i una part de les Brigades Internacionals i que sentencià la derrota de les tropes republicanes i la victòria del franquisme. La Guerra Civil acabà l’1 d’abril de 1939, ara ha fet 75 anys.

Les vinyetes començaren a publicar-se el 27 de setembre de 1938, alternades amb unes altres sobre l’”11 de setembre” i la “Història de la 32 Brigada”, continuant el 28 i 29 de setembre, l’1, 5, 7, 11, 15, 19, 24, 26, 29 i 31 d’octubre. Sent la última remesa la del 10 de novembre, la que feia la número 12, encara que al no portar el mot “final” i que el tema semblava continuar, es pot suposar que la historieta restà incompleta.

Cada episodi solia portar 6 vinyetes amb un text al peu, de format horitzontal en els tres primers i en format quadrat a partir del número 4 fins al final. L’escassetat del paper i la seva mala qualitat per raons del conflicte bèl.lic contrastaven amb la gran qualitat i dramatisme de moltes de les vinyetes de Bardasano, com en l’episodi número 5 on es narra el cas del tren de vapor carregat de tropes franquistes que a la sortida del túnel de Corbera d’Ebre era esperat per les tropes republicanes.

El diari “La Rambla” publicà el seu darrer exemplar el 21 de gener de 1939 amb una foto del president Companys i una frase seva d’encoratjament. Pocs dies després, el 26 de gener la capital de Catalunya fou ocupada per les tropes franquistes.

L’exemplar en paper del diari “La Rambla” ha estat consultat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, “L’Ardiaca”. Podeu consultar la web “Centre 115 dies”, Corbera d’Ebre :

www.batallaebre.org

 

Jordi Artigas

01 02  03 04 05 06 07 08 09 10 1112Barcelona,1 de maig de 2014.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s